Wat is de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)?

Er zijn in Nederland 4 verschillende GLI-programma’s die worden vergoed door de zorgverzekering. Deze duren 2 jaar.

  • Jaar 1: Begeleiding bij de verandering van je leefstijl. 
  • Jaar 2: Begeleiding bij het volhouden van de verandering van je leefstijl. 

Een GLI bestaat uit groepsbijeenkomsten (max. 15 personen) en individuele gesprekken onder begeleiding van een leefstijlcoach en eventueel andere zorgverleners. Het aantal bijeenkomsten, gesprekken en zorgverleners, verschilt per GLI-programma.

Voor wie is de GLI?

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor deelname aan een GLI. Je kunt deelnemen wanneer je 18 jaar of ouder bent en je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden, je hebt een:

  • Body Mass Index* (BMI) van 30 of hoger
  • BMI van 25 of hoger + een middelomtrek van minimaal 102 cm (mannen) of 88 cm (vrouwen)
  • BMI van 25 of hoger + bijvoorbeeld een hoger risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekte (vraag dit na bij je huisarts of medisch specialist)

Deelname aan de GLI wordt vergoed door je zorgverzekering

√  Wanneer je voldoet aan 1 van bovenstaande voorwaarden wordt jouw deelname helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Deelname heeft geen invloed op je eigen risico.  
√  De vergoeding van de kosten van mogelijke andere zorgverleners (niet standaard bij jouw GLI betrokken) is afhankelijk van je zorgverzekering.
√  De kosten voor een lidmaatschap van een sportschool of sportvereniging worden niet vergoed door je zorgverzekering.

Deelname is kosteloos, maar we verwachten van jou ook wel het een en ander. Het is de bedoeling dat je bij alle sessies aanwezig bent en ook tussendoor aan de slag gaat met de doelen die je samen met je leefstijlcoach hebt bepaald.

Begeleiding door een leefstijlcoach

Tijdens de GLI word je begeleid door een leefstijlcoach. Hij of zij is opgeleid om je te leren gezondere keuzes te maken in je dagelijks leven. Deze keuzes maak je samen.